пʼятниця, 4 квітня 2014 р.

Хвороби з - під крана

 


Основні небезпечні для здоров'я людини забруднювачі води та ефективний метод очищення.







До недавнього часу панувало тверде переконання, що людству назавжди вистачить повітря і води. Насправді ж запаси прісної води на земній кулі далеко не безмежні, а в зв'язку з невпинним розвитком промисловості і сільського господарства її в багатьох місцях вже явно недостатньо.
Особливо гостро питання браку чистої води коштує у внутрішньоконтинентальних посушливих територіях. Але і в районах, розташованих аж ніяк не в областях сухого клімату, наявні запаси води теж нерідко не забезпечують або незабаром не будуть забезпечувати потреби зростаючого виробництва.
У ряді галузей промисловості вода служить технологічною сировиною, входить до складу виготовленого продукту. У багатьох інших випадках, виконавши свою роль у виробництві, вода повертається в природу, але вже в тій чи іншій мірі забрудненою і, отже, непридатною для подальшого вживання.
Населення земної кулі росте дуже швидко. Чи вистачить на Землі чистої прісної води, щоб «напоїти» людство, тобто задовольнити його фізіологічні та виробничі потреби? Використання забрудненої води негативно позначається на здоров'ї людини, так підвищений вміст таких показників як:

Залізо: тривале вживання людиною води з підвищеним вмістом заліза (більше 0,3 мг / л) крім захворювань печінки, крові та алергічних реакцій, збільшує ризик інфарктів, негативно впливає на репродуктивну функцію організму. Так само залізо погано виводиться з організму, має канцерогенну дію, порушує роботу мозку.

Кадмій: підвищений вміст кадмію в питній воді обумовлює розвиток хвороби Ітай-Ітай, злоякісних пухлин, мертво народжуваності, ушкодження кісток, ураження нирок, вроджених захворювань, ускладнення вагітності та пологів.

Марганець: при підвищенні вмісту марганцю встановлено розвиток анемії, порушення функціонального стану центральної нервової системи.

Мідь: підвищення концентрації міді в питній воді викликає ураження слизових оболонок нирок і печінки.

Миш'як: поразка центральної нервової системи

Нікель: захворювання шкіри

Нітрати: перешкоджають поглинанню кисню червоними кров'яними клітинами. У рідкісних випадках це може викликати «синдром синюшного немовляти», коли діти задихаються.

Свинець: навіть у мінімальних кількостях свинець може викликати відставання в розумовому розвитку дітей. І, тим не менш, 1 з кожних 6 дітей має підвищений рівень свинцю в крові, що на 40% викликане наявністю свинцю у воді.

Стронцій: підвищений вміст стронцію обумовлює розвиток демінералізації кісток, подовження термінів зарощування джерелець у немовлят, «стронцієвого» рахіту.

Цинк: захворювання нирок

Хлор: «Хлор - найнебезпечніший убивця нашого часу. Запобігаючи одну хворобу, він викликає іншу. Після того, як в 1904 році почалося хлорування води, почалася і сучасна епідемія серцевих хвороб, раку і недоумства »(Доктор Прайс, госпіталь Сагіно).
Ризик захворювання на рак серед тих, хто п'є хлоровану воду, на 93% вище, ніж серед тих, хто п'є воду, в якій хлор відсутній. (Рада за якістю навколишнього середовища США).

Жорсткість: висока жорсткість води приводить до сечокам'яної хвороби. Солі жорсткості порушують всмоктування жирів внаслідок їх омилення і освіти в кишечнику нерозчинних кальцієво-магнієвих мив. При цьому обмежується надходження в організм людини есенціальних речовин - поліненасичених жирних кислот, жиророзчинних вітамінів, деяких мікроелементів. Зокрема, вода з жорсткістю понад 10 мг-екв / л в регіонах, ендемічних щодо гіпомікроелементозів йоду (організм людини потребує як мінімум в 120 мкг йоду на добу, оптимально -200 мкг), підвищує ризик захворювання ендемічним зобом.
Вода з високою жорсткістю сприяє розвитку дерматиту.

«На глобальному рівні споживання води за останні сто років зросла в шість разів і ще подвоїться до 2050 року. У деяких країнах вже скінчилася вода для виробництва власного продовольства. Наслідком буде ще більше поширення дефіциту води і швидко зростаючі ціни на цей ресурс », - заявив директор Міжнародного інституту управління водними ресурсами Франк Рійсберман.
За його словами, з прискоренням процесу урбанізації і підвищенням рівня життя, вимоги до якості води будуть підвищуватися. А оскільки питна вода та вода для сільського господарства береться з одних і тих же джерел, то через деякий час сільськогосподарським виробникам буде все складніше отримувати необхідні об'єми рідини.
Зіткнутися з гострим дефіцитом води людство може вже через 25 років. До того моменту наявних запасів прісної води на Землі може просто не вистачити для того, щоб прогодувати зростаюче населення планети. У ряді випадків для вирішення проблеми отримання чистої води використовуються системи очищення води чи інакше кажучи - фільтри.
Найдосконалішою, на сьогоднішній день, системою очищення води є зворотний осмос.

Що ж це за такий «осмос»?

Осмос - природне явище перенесення речовини з більш концентрованого розчину в менш концентрований через «напівпроникну» перегородку, або мембрану. Якщо прикласти таку ж або більшу тиск до системи в зворотному напрямку, то процес можна звернути - вийде «зворотний осмос». Зворотний осмос - це технологія, при якій вода під тиском продавлюється через мембрану, що затримує всі домішки, розмір яких перевершує розмір молекули води. При цьому молекули води вільно проникають через мембрану. Це, звичайно, дуже спрощений погляд на питання, яке однак описує суть того, що відбувається в будь-якій системі зворотного осмосу.
Технологія зворотного осмосу стала застосовуватися в промисловій практиці в кінці 1950-х років для знесолення морської води і промислових вод. Розробником мембран для промислового застосування стала компанія Filmtec, до сих пір є світовим лідером у виробництві мембран і входить до складу найбільшого світового концерну The Dow Chemical Company.

Поступово вартість застосування методу зворотного осмосу для очищення води знижувалися і з 90-х років стало цілком звичайним застосовувати цю технологію для очищення води в домашніх умовах. Вперше побутової зворотний осмос став популярний в США, тому що дозволяв видалити з води микропримеси, такі як свинець, миш'як, видалення яких іншими методами було вкрай проблематичним. Універсальність і надійність методу швидко завоювали популярність для фільтрів обратноо осмосу і була розроблена більш-менш універсальна конструкція домашнього фільтра зворотного осмосу. І з розвитком технологій дана система, при вартості в середньому 1600 гривень, стала доступна пересічному покупцеві.

Зазвичай домашній фільтр зворотного осмосу складається з чотирьох блоків:
▪ блок попередньої фільтрації - вертикальні корпуса на картинці - призначений для захисту мембрани від механічних домішок і хлору, який шкодить мембрані. Кількість стадій попереднього очищення залежить від якості води, що надходить на фільтр.
▪ мембрана завдяки якій і відбувається процес зворотного осмосу - всі домішки - солі, органічні молекули, бактерії і віруси скидаються в дренаж, а очищена на 99,8% вода надходить в гідроакумулятор. Швидкість очищення залежить від характеристики мембрани, тиску на вході і солоності води.
▪ очищена вода поступово набирається в спеціальний бак - гідроаккумулято. Там вона зберігається під тиском і при необхідності через
▪ додатковий фільтр з активованим вугіллям надходить споживачеві. Ця остання стадія необхідна для остаточного коректування смаку очищеної води.
Така конструкція домашнього фільтра зворотного осмосу називається «п'яти стадийная» або «п'яти ступінчаста» - три стадії попереднього очищення, мембрана і постфільтр (або «посткарбон»). У випадку, коли тиску води у водопроводі недостатньо, фільтр може доукомплектовуватися насосом для підвищення тиску. Такий фільтр компактний і поміщається під кухонною мийкою, а для отримання чистої води на мийці встановлюється симпатичний кран.
Фільтр зворотного осмосу, безумовно, відмінне рішення для очищення води в домашніх умовах. При цьому вартість літра очищеної води в рази нижче, ніж вартість води в бутлях.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика