понеділок, 28 квітня 2014 р.

Вода

"Води! Води! Її так багато навколо, але й дуже мало, якщо розглядати її як придатну для вживання воду!"

Вода, яка надходить з муніципального водопроводу, давно перестала бути запорукою чистоти і здоров'я. Прориваючи колодязь або пробурівая свердловину, не виключено, що колись на цьому місці були поховання важких металів.

Проходячи через породи, вода набуває властивостей, характерні для них. Так, при проходженні через вапняні породи, вода стає вапняної, через доломітові породи - магнієвої. Проходячи через кам'яну сіль і гіпс, вода насичується ернокіслимі і хлористими солями і стає мінеральної.

Якість води характеризується її властивостями

Ми докладно опишемо властивості води та їх вплив на здоров'я людини, на стан систем водопостачання і сантехніку, на роботу побутових приладів.

1. Водневий показник (рН, од рН) - це десятковий логарифм концентрації іонів водню, узятий з оберненим знаком. Для всього живого у воді мінімально можлива величина рН = 5, у питній воді допускається рН 6,0-9,0, у воді водойм господарсько - питного та культурно-побутового водокористування - 6,5-8,5. Величина рН природної води визначається, як правило, співвідношенням концентрацій гідрокарбонатних аніонів і вільного СО2

2. Загальна жорсткість - це сукупність концентрацій іонів магнію і кальцію. В залежності від величини загальної жорсткості води розрізняють воду дуже м'яку (0 - 1,5 мг-екв / л), м'яку (1,5 - 3 мг-екв / л), середньої жорсткості (3 - 6 мг-екв / л) , жорстку (6-9 мг-екв / л), дуже жорстку (більше 9 мг-екв / л). Оптимальною фізіологічний рівень жорсткості складає 3,0-3,5 мг-екв / л. Постійне вживання всередину води з підвищеною жорсткістю призводить до накопичення солей в організмі і, в кінцевому підсумку, до захворювань суглобів (артрити, поліартрити), до утворення каменів у нирках, жовчному і сечовому пузирях.Жесткость вище 4,5 мг-екв / л призводить до інтенсивного накопичення осаду в системі водопостачання та на сантехніці, заважає роботі побутових приладів. Згідно з інструкцією по експлуатації побутової техніки жорсткість води не повинна перевищувати 1,5-2,0 мг-екв / л.

3. Хлориди Зміст хлоридів у природних водах коливається в широких межах (від часток міліграма до кількох грамів на літр) і обумовлено вимиванням солесодержащих порід або скиданням у водойми промислових та побутових стічних вод. Наявність у воді хлоридів більше 350 мг / л надає їй солонуватий присмак і призводить до порушення травлення у людей.

4. Сульфати Зміст сульфатів у природних водах коливається в широких межах (від часток міліграма до кількох грамів на літр) і обумовлено вимиванням солесодержащих порід або скиданням у водойми промислових та побутових стічних вод. Наявність у воді сульфатів більше 500 мг / л надає їй солонуватий присмак і призводить до порушення роботи травної системи у людей.

5. Нітрати Нітрати містяться головним чином у поверхневих водах. Нітрати в концентрації більше 20 мг / л роблять токсичну дію на організм людини. Постійне вживання води з підвищеним вмістом нітратів призводить до захворювань крові, серцево-судинної системи, викликає метгемоглобінемію у дітей.

6. Сульфіди (сірководень) Зустрічаються в основному в підземних джерелах води, утворюючись в результаті процесів відновлення і розкладання деяких мінеральних солей (гіпсу, сірчаного колчедану тощо). У поверхневих водах сірководень майже не зустрічається, тому що легко окислюється. Поява його в поверхневих джерелах може бути наслідком протікання гнильних процесів або скидання неочищених стічних вод. Наявність у воді сірководню надає їй неприємний запах, інтенсифікує процес корозії трубопроводів і викликає їх заростання унаслідок розвитку серобактерий.

7. Залізо Вміст заліза у воді вище нормативу сприяє накопиченню осаду в системі водопостачання, інтенсивному фарбуванню сантехнічного обладнання. Залізо додає воді неприємну червоно-коричневе забарвлення, погіршує її смак, викликає розвиток залізобактерій, відкладення осаду в трубах і їх засмічення. Ці обростання вдруге погіршують органолептичні властивості води за рахунок слизоутворення, притаманного залізобактерій. Високий вміст заліза у воді призводить до несприятливого впливу на шкіру, може позначитися на морфологічному складі крові, сприяє виникненню алергічних реакцій.

8. Марганець За даними ВООЗ, вміст марганцю в питній воді до 0,5 мг / л не призводить до порушення здоров'я людини. Проте присутність марганцю в таких концентраціях може бути неприйнятним для водоспоживачів, оскільки вода має металевий присмак і забарвлює тканини при пранні. Присутність марганцю в питній воді може викликати накопичення відкладень в системі розподілу. Навіть при концентрації 0,02 мг / л марганець часто утворює плівку на трубах, яка відшаровується у вигляді чорного осаду.

9. Окислюваність перманганатна то загальна концентрація кисню, відповідає кількості іона перманганату (MnO-4), який використовується при обробці даними окислювачем проби води. Характеризує міру наявності у воді органічних і окисляються неорганічних речовин. Цей параметр в основному призначений для оцінки якості водопровідної води. Значення перманганатная окисляемости вище 2 мгО2 / л свідчить про вміст у воді легко окислюється органічних сполук, багато з яких негативно впливають на печінку, нирки, репродуктивну функцію організму. При знезараженні такої води хлоруванням утворюються хлоруглеводородов, значно більш шкідливі для здоров'я населення (наприклад, хлорфенол).

10. Амоній (по NH +4) (азот амонійний) Кінцевий продукт розкладання білкових речовин-аміак. Наявність у воді аміаку рослинного або мінерального походження не небезпечно в санітарному відношенні. Якщо ж аміак утворюється в результаті розкладання білка стічних вод, така вода непридатна для пиття. Перевищення в питній воді ПДК з утримання амонію може свідчити про попадання фекальних стоків або органічних добрив на джерело. За даними ВООЗ, зміст амонію не повинно перевищувати 0,5 мг / л. Постійний прийом всередину води з підвищеним вмістом амонію викликає хронічний ацидоз і зміни в тканинах. Крім того, аміак (у вигляді газу) дратує кон'юнктиву очей і слизові оболонки.

11. Лужність (споживання кислоти аликвотной частиною зразка води при титруванні 0,05 н НС1). Під загальною лужністю води мається на увазі сума містяться у воді гідроксильних іонів ОН та аніонів слабких кислот, наприклад вугільної (НСО-3 і СО-2/3)

12. Кремній Кремінна кислота належить до слабких мінеральних кислот, солі яких присутні в природній воді. У деяких річках, а також в свердловинах діоксид кремнію присутня у вигляді надзвичайно дрібно диспергованих колоїдних частинок.

13. Сухий залишок Мінералізація води характеризується двома аналітично обумовленими показниками - сухим залишком і жорсткістю. Сухий залишок визначається термогравіметричні методом (випарювання проби води на водяній бані і висушування чашки при 105 ° С. В процесі обробки з проби видаляються леткі компоненти та речовини, що розкладаються з утворенням летких компонентів. Для гігієністів сухий залишок служить орієнтиром вмісту у воді неорганічних солей.

14. Кисень розчинений. Кисень присутній у природній воді внаслідок його розчинення при контакті води з повітрям. Концентрація розчиненого Про 2 різко знижується з підвищенням температури води. Так, при температурі 20 ° С розчинність становить 9080 мкг / кг, при 60 ° С - 4700 мкг / кг, при 80 ° С - 1500 мкг / кг.

15. Вуглекислий газ. Вуглекислий газ присутній в природній воді як в результаті його розчинення з повітря, так і за рахунок протікання у воді та грунті різних біохімічних процесів. Рівноважна концентрація СО2 у воді також значно знижується із зростанням температури. Так, при 20 ° С розчинність становить 500 мкг / кг, при 60 - 190 мкг / кг, при 80 - 100 мкг / кг. Розчинений у воді вуглекислий газ утворює вугільну кислоту СО 2 + Н2О → Н2СО3, яка дисоціює з утворенням двокарбонатний і карбонатних іонів: Н2СО3 -> Н + + НСО-3 НСО-3-> Н + + СО-23 Співвідношення між концентраціями різних форм вугільної кислоти у воді залежить від pН і температури.

16. Хлор залишковий З рівнем надлишкового, або так званого залишкового, хлору у воді пов'язують в даний час уявлення про надійність знезаражування. Оскільки хлорування води проводять хлором, які знаходяться у воді у вільній або пов'язаної формі, залишкові його кількості присутні у воді у вигляді вільного (хлорнуватиста кислота, гипохлоритного іон) або пов'язаного (хлорамінового) хлору. В силу бактерицидної активності цих форм хлору різні і нормативи їх вмісту в питній воді (для вільного хлору - 0,3-0,5 мг / л, для пов'язаного - 0,8-1,2 мг / л). Всі з'єднання активного хлору володіють дуже сильну бактерицидну дію, але якщо їх концентрація більше нормативів, то вони викликають роздратування шкіри, слизових оболонок, дихальних шляхів. Відомо також, що при хлоруванні води утворюється НСlO яка взаємодіє з залізом, утворюючи розчинні солі, що підвищує корозійну активність такої води.

17. Мідь та її сполуки широко поширені в природі, тому їх часто виявляють у природних водах. Концентрації міді в природних водах зазвичай складають десяті частки мг / л, у питній воді можуть збільшуватися за рахунок вимивання з матеріалів труб і арматури, особливо м'яких, активної водою. Властивості міді у воді залежать від значення рH води, концентрації в ній карбонатів, хлоридів і сульфатів. Мідь додає воді неприємний в'яжучий присмак в низьких концентраціях (більше 1,0 мг / л).

18. Алюміній Високі концентрації алюмінію в природній воді зустрічаються нечасто і залежать від багатьох факторів (рН, наявності та концентрації комплексоутворювачів, окислювально - відновний потенціал системи, забруднення промисловими стічними водами). В основному джерелом надходження алюмінію у водопровідну воду є коагулянти на основі солей алюмінію.

Є відомості про нейротоксичності алюмінію, його здатності накопичуватися за певних умов в нервовій тканині, печінці і життєво важливих областях головного мозку.

Досвід роботи лабораторії з аналізу якості води показав, що до найбільш поширених забруднювачів води (вміст компонентів перевищує нормативи), скажімо в Московській області, можна віднести залізо, марганець, сульфіди, фториди, солі кальцію і магнію, органічні сполуки.

Таким чином, щоб відповісти на питання про придатність води для пиття необхідно оцінити зразок як мінімум за вищевказаними параметрами.

Немає коментарів:

Дописати коментар