Для того щоб продукти зберігалися добре, а повітря і волога не залишалися в підвальному приміщенні льох постійно необхідно провітрювати через спеціальне витяжний отвір. Його розміри повинні бути як мінімум 20х20 сантиметрів.
Грамотним підходом буде передбачити витяжну систему ще в процесі проектування підвалу. Однак, якщо вже все готово, а про неї забули, пробити отвір можна і в уже готовому підвалі.
Крім вентиляційного отвору потрібно зробити ще одне для подачі свіжого повітря. Вона робиться в одній зі стін підвалу у самої підлоги і називається такий отвір проточним.
У цей проточное отвір монтую трубу відповідного діаметру або спеціальний дерев'яний короб.
Найкраще підійдуть азбестоцементні труби, оскільки вони мають відмінну міцністю, їм не страшна корозія, вони не потребують забарвленні.
Але обидві труби коштує монтувати спеціальні засувки або шибера, якими можна повністю перекрити отвори при особливо низьких температурах або сильних зливах. В інший час вони будуть відкриті. Встановлюються вони всередині підвалу.
Для зниження конденсату, а так само поліпшення природної тяги витяжну трубу необхідно належним чином утеплити. Витяжна труба повинна бути вище даху підвалу як мінімум на метр, проточна труба повинна підніматися як мінімум на пів метра.
І ще один важливий момент. Якщо поєднується в одному будинку підвал і гараж, то система вентиляції повинна продумуватися ще на стадії проекту. Справа в тому що при неправильній реалізації навіть того мінімуму шкідливих речовин, які виділяє автомобіль, вистачить з лишком щоб знищити все вирощене вашими руками. Варто враховувати, що шкідливі речовини мають властивість осідати і накопичуватися особливо в підвалі.
Немає коментарів:
Дописати коментар