Вода життєво необхідна людині і впливає на його здоров'я і це не дивно т. к. людина майже на 70% складається з води. За допомогою води з організму виводяться шкідливі речовини, здійснюються фізико-хімічні реакції, пов'язані з обміном речовин, випаровуючись з поверхні шкіри, вода бере участь у терморегуляції. Для того щоб вода приносила більше користі, ніж шкоди, вона повинна бути чистою. У природних умовах у воді завжди містяться різні речовини й елементи, це відбувається через те, що в процесі кругообігу вода стикається з повітрям і грунтом і розчиняє містяться в них хімічні сполуки і бактерії. Вода містить розчинений кисень, вуглекислий газ і сірководень. Для аналізу води велике значення мають такі фізичні властивості, як каламутність, колір, запах і смак. Хороша вода повинна бути прозорою, не мати кольору, запаху і не мати яскраво вираженим смаком.
Воду оцінюють по присутності в ній продуктів розпаду органічних речовин: солі амонію, нітрати і нітрити. Ці речовини входять до складу фізіологічних відходів людини і тварин. Проте в деяких випадках ці речовини можуть бути присутніми в глибоких артезіанських колодязях, і в цьому випадку їх наявність не свідчить про забруднення води. Важливий такий показник води, як наявність в ній органічних речовин. Цей показник побічно визначається по окислюваності води. Окислюваність чистої води становить 2-4 мг. / Л. Для аналізу води за її хімічним складом існують певні стандарти, також про безпеку води судять по відсутності або наявності в ній патогенних мікробів. Часто роблять аналіз води на наявність в ній сапрофітних бактерій та кишкових паличок.
На здоров'я людини впливають знаходяться у воді мінеральні речовини. Якщо у воді міститься дуже велика кількість мінеральних речовин, це може викликати розлад травлення, втрату апетиту, зниження працездатності, загострення різних хронічних захворювань. При наявності у воді заліза порушуються її фізичні властивості. Важливим критерієм при аналізі води є її жорсткість. Жорсткість води залежить від наявності в ній карбонатів, бікарбонатів, хлоридів і сульфатів кальцію і магнію. У жорсткій воді починають утворюватися нерозчинні опади кальцієвого і магнієвого мила, які осідають на волокнах стирані речей і викликають роздратування і сухість шкіри. У жорсткій воді погано готувати їжу, вона сприяє утворенню накипу.
Підвищений вміст у воді мікроелементів, також веде за собою порушення в організмі. Якщо питна вода містить підвищену кількість фтору, це може привести до появи на зубній емалі плям і тріщин. Також у людини вживає таку воду може порушитися фосфорно-кальцієвий обмін, що призводить до деформації і крихкості кісток. Якщо у воді навпаки знижений кількість фтору це сприяє появі карієсу зубів.
Отже, питна вода не повинна бути каламутною, мати колір, запах і виражений смак, вода повинна містити мінеральні речовини і мікроелементи з урахуванням фізіологічних потреб людини, вода не повинна містити в своєму складі токсичні і радіоактивні речовини в концентраціях небезпечних для здоров'я і життя людини, вода повинна бути безпечна для людини в епідеміологічному відношенні.
Немає коментарів:
Дописати коментар